Pregatirea rulotei pentru iarna

Joi, 13 Decembrie 2012 22:40

stampila1

Daca nu intentionati sa folositi rulota in timpul iernii, atunci trebuie sa stiti ca depozitarea ei implica anumite operatiuni care este bine sa fie realizate.

La exterior

Incepeti prin a spala rulota cu furtunul (niciodata cu aparatul de spalat cu jet sub presiune!), cu o solutie de sampon auto, folosind o perie moale cu coada lunga pentru a ajunge si pe acoperis. Asezati rulota in locul pentru iernat, coborati picioarele de calare si ridicati putin rulota, astfel incat sa descarcati o parte din greutatea ei de pe cauciucuri.

Dupa fixarea picioarelor, deblocati frana de mana si lasati-o libera, evitand astfel lipirea sabotilor de tamburii de franare. Ungeti cu vaselina consistenta mecanismele si articulatiile picioarelor de calare, pentru a preveni ruginirea acestora.

Inchideti sistemul de cuplare al rulotei, evitand astfel mentinerea sub tensiune a arcurilor si a mecanismului acestuia. Ungeti articulatiile si piesele care vin in contact cu bila de remorcare a autoturismului pentru a evita ruginirea acestora (NU ungeti elementele de frictiune in cazul in care rulota este prevazuta cu sistem de cuplare cu dispozitiv antibalans).

Verificati integritatea cuplei (cuplelor) electrice si, daca este cazul, inlocuiti cuplele care prezinta urme de deteriorare. Protejati cuplele impotriva condensului invelindu-le intr-o bucata de panza. La final, montati husa de protap, pentru a proteja mecanismele de intemperii.

Inchideti robinetul de gaz al buteliei si decuplati regulatorul de gaz de la butelie, iar butelia o depozitati intr-o incapere in care temperatura ambianta sa nu permita inghetarea gazului din interior. Se acopera stutul regulatorului de gaz cu o bucata de panza (NU cu plastic, pentru a evita formarea umezelii), pentru a impiedica patrunderea insectelor.

Acoperiti grilele de ventilatie ale frigiderului cu capace special proiectate pentru fiecare tip de grila in parte, pentru a evita patrunderea vantului, a ploii si a ninsorii in interiorul rulotei.

Demontati acumulatorul rulotei si pastrati-l intr-o incapere incalzita. O data pe luna se conecteaza acumulatorul la un redresor adecvat pentru mentinerea caracteristicilor electrice pana la deschiderea sezonului urmator, controland si nivelul / densitatea electrolitului. NU se demonteaza acumulatorul daca rulota este prevazuta cu panou fotovoltaic, ci doar se controleaza (daca acumulatorul este de tip cu acid lichid) nivelul / densitatea electrolitului.

Cortul se curata dupa fiecare utilizare. Daca nu ati facut acest lucru, este foarte important sa o faceti acum. Pentru asta, se intinde cortul pe o suprafata uscata si se curata resturile vegetale, urmele de noroi si eventuala umezeala adunata intre falduri. NU strangeti cortul umed, caci depozitarea lui pe perioada iernii va duce la aparitia mucegaiului si deteriorarea ireversibila a panzei.

La interior

Asigurati-va ca orificiile de ventilatie prevazute de constructorul rulotei nu sunt obturate, pentru a permite astfel aerisirea rulotei si a impiedica formarea condensului.

Goliti pe cat posibil dulapurile si sertarele, inclusiv banchetele, lasandu-le deschise pentru a asigura o minima circulatie a aerului. Ridicati pernele de burete si lasati-le "vraiste" tot pentru a asigura circulatia aerului in interiorul rulotei.

Goliti integral sistemul de apa al rulotei. Respectati instructiunile de golire cerute de producatorul rulotei sau de producatorul boilerului pentru apa calda, daca rulota este echipata cu asa ceva. Goliti si rezervorul de ape reziduale, daca rulota este prevazuta cu asa ceva si curatati-l cu apa si detergent. Lasati robinetele de la chiuvete deschise, astfel incat daca mai ramane apa in instalatie, aceasta sa nu produca spargerea furtunelor sau conductelor de apa in timpul iernii. Scurgeti apa din pompe, atat cat este posibil, pentru a evita spargerea acestora din cauza dilatarii produse de gheata.

Goliti rezervorul de apa proaspata si rezervorul de reziduuri al toaletei. Spalati cu apa si detergent si clatiti apoi rezervorul de reziduuri, pentru a evita aparitia mirosurilor neplacute.

Frigiderul se goleste, se spala in interior, se usuca si se lasa usa intredeschisa pentru a permite ventilarea si a preveni aparitia mirosurilor neplacute.

Jaluzelele si plasele contra insectelor (cele prevazute cu mecanism cu arc) se pastreaza in pozitia in care mecanismul cu arc NU este tensionat. Acest lucru impiedica deteriorarea arcurilor, precum si a mecanismelor de retinere. Montarea unor draperii de panza impiedica privirile indiscrete, precum si decolorarea interiorului rulotei.

Daca nu aveti timp pentru aceste pregatiri, contactati-ne.

Autentificare